Sexelancen ska hjälpa danska sexarbetare

En ombyggd ambulans ska ge Köpenhamns sexarbetare en tryggare arbetsmiljö och minska risken för övergrepp. Michael Lodberg Olsen startade Danmarks första injektionsrum, nu har han varit med och öppnat landets första sexelance.

Få av de som passerar verkar lägga märke till den ambulans som står parkerad på en sidogata till Istedgade, ett stenkast från Köpenhamns centralstation. Området som länge har varit förknippat med droger, hemlöshet och prostitution har blivit allt mer populärt.

Men kvar är ändå hemlösheten, drogerna och gatuarbetarna som framåt kvällen går Istedgade upp och ner i jakt på kunder. I de gamla stenhusen blandas trendiga barer med sexbutiker, drogförsäljning och stripteaseklubbar.

Här bor även Michael Lodberg Olsen. Hans engagemang hemkvarteren har lett till ett flertal projekt som syftar till att hjälpa samhällets mest utsatta. Han startade tidningen Illegal, som personer med missbruksproblem kan sälja, och håller i första hjälpen-kurser. Där delas även nässprayen naloxon ut, som motverkar överdoser av opiater som heroin. Tillsammans med föreningen Minoritet och Sexarbejdernes Interesse Organisation har den nya idén nu tagit form.

Michael Lodberg Olsen drar upp sidodörren till ambulansen som har parkerats här för kvällen, strategiskt en bit bort från den mest trafikerade gatan.

Han kallar sig för en socialentreprenör och står bland annat bakom den första “fixelancen” i Köpenhamn. Det mobila injektionsrum för missbrukare som blev starten för de permanenta faciliteter där man kan injicera droger under säkrare former. Syftet var att minska de dödliga överdoserna och förbättra situationen för personer med intravenöst missbruk.
Fixelancen blev en succé när den introducerades för sex år sedan. Den ledde till en lagändring och nu har kommunen tagit över driften och utökat till fem permanenta lokaler.
Den här ambulansen är av ett annat slag. Om de som går förbi hade lyft blicken och läst texten som står på ambulansen, hade de kunnat läsa ordet Sexelance i röda och svarta bokstäver. “Värdighet, säkerhet och hälsa” står sedan i en ring runt ett paraply, den internationella symbolen för sexarbetare. Syftet med sexelancen är att sexarbetaren ska kunna komma hit med sina kunder och på så sätt få en bättre arbetsmiljö.
Inuti fordonet är inredningen mindre diskret än utsidan antyder. Bakom britsen pryder en speglande tapet och utklippta stjärnor väggen. På andra sidan är väggen leopardfärgad. Här finns ett skåp med näsdukar (“de är väldigt populära”), handsprit och tre sorters kondomer.
– I början tyckte de att inredningen var steril, så vi pimpade upp bilen, säger Michael Lodberg Olsen när han kliver in i den.

Den blåa, utfällbara stolen är kvar från tiden den användes som ambulans, men har nu bytt namn till “blowjobstolen”. Både namnet på sexelancen, inventarierna och tillbehören har tagits fram i en nära dialog med sexarbetarna själva.

Spegeln är även en säkerhet, att användarna ska kunna se vad som pågår bakom dem, och inredningen har utformats och anpassats i samarbete med dess användare. Något som den regnbågsfärgade plattan på golvet antyder, den kom till på förfrågan.

– Om du jobbar i tjugo år med att ge avsugningar kommer du att förstöra dina knän, säger han.

Även uppvärmning efterfrågades, då det är svårt att få kunder under den kalla vintern.

Michael Lodberg Olsen har arbetat med personer med missbruk i många år, men det här är första gången han driver ett projekt inriktat mot sexarbetare och deras verklighet.

– Jag lär mig något nytt varje dag, säger han.

Men i början möttes förslaget av minst sagt skeptiska reaktioner från arbetarna själva:

– De skrattade åt oss och sa “det kan ni ju inte göra”, säger Michael Lodberg Olsen.

Sexelancen har varit i drift sedan i november förra året. I början var intresset svalt, men bara den senaste månaden har det stadigt ökat. Han beskriver hur det går till:

– De säger hej till oss, sedan går de in i ambulansen. Efteråt kan de sköta sin hygien där inne innan de går ut.

Mellan fyra till åtta minuter tar ett besök i genomsnitt. Under tiden lyser en röd lampa på ambulansens tak, det visar om den är ledig eller inte. Michael pekar på den motsatta trottoaren:

– Volontären står på andra sidan gatan, det är det som är tryggheten i det, säger han och poängterar att ingen som arbetar med projektet får betalt.

Precis som med injektionsrummen är syftet med sexelancen att skapa en säker och trygg plats.

– I det långa loppet är förhoppningen att vi ska kunna hjälpa till med andra hälsorelaterade frågor, men nu i början vill vi inte störa för mycket utan se hur det går. Ingen har gjort något liknande tidigare, säger han.

Något förvånande, enligt honom själv, har sexelancen fått många positiva reaktioner i Danmark. Även Köpenhamns hälso- och omsorgsborgmästare Ninna Thomsen har uttalat sig positivt om projektet.

– Att alla värderande och moraliska aspekter lämnats utanför, tror jag har hjälpt. Vi försöker vara praktiskt inriktade. Fokusera på de behov som finns och använda oss av så få ord som möjligt, säger han.

Precis som sexelancen vilken nu står parkerad på Vesterbro i centrala Köpenhamn, började även fixelancen som en ombyggd ambulans parkerad på samma gator.

– Om vi vill få till stora förändringar i samhället kan vi inte vänta på politikerna. Det är civilsamhället som måste göra dem. Vi hade pratat om att ha injektionsrum i Danmark i 20 år, sedan gjorde vi det och nu har Köpenhamn det största injektionsrummet i världen, säger han.

Bakom det sociala entreprenörskapet ligger ett behov att agera mot de orättvisor han ser runt omkring sig. Förhoppningen är att projektet med sexelancen ska växa sig större, men samtidigt är Michael Lodberg Olsen redan på gång med nästa projekt: Att organisera och lyfta statusen för burksamlare.

Publicerad i Alkohol & Narkotika, maj 2017.