Abortpiraterna lägger till

Sticknålar, gift eller en spark i magen. Illegal abort tar 50 000 kvinnoliv om året, trots att det kan vara säkrare än att ta alvedon.

– Vi måste bryta tabut, säger Rebecca Gomperts, abortaktivisten som seglar från kust till kust. Hon vill föra upp abort på agendan, och få oss att börja prata om det.

I Valencias hamn är det soligt och vindstilla. Rebecca Gomperts klättrar barfota omkring på båten och resonerar med två män som kört upp med sin motorbåt intill hennes de försöker hindra båten från att lägga till. En helikopter surrar i luften ovanför.

Från hamnen hörs rop från de hundratalet människor som samlats. Några håller upp plakat, andra skanderar slagord och mellan dem urskiljs det filmkameror som dokumenterar allt.

Skeppet Aurora och organisationen Women on Waves har vid det här laget blivit världskända. De har stoppats av militärskepp i Portugal och blivit utkastade från Marocko. Vart de än har lagt till har det bidragit till uppståndelse.

Lo går genom allén längs med Kungsgatan via Konserthuset och upp på Bergsgatan. Hon ska möta en vän på vägen till sjukhuset. Det är mitt i rusningstid och folk överallt är på väg till jobbet. Där bland alla människor skäms hon. Hon skäms fruktansvärt mycket. Som om hon har gjort något fult, att alla ser vart hon är på väg och vad hon ska göra.

– Det är väl inte så, men den här skammen det känns som att den syns utanpå, säger hon.

Rebecca Gomperts är läkare och grundare till organisationen Women on Waves. De hjälper runt 20000 kvinnor om året. Genom rådgivning, att skicka abortmedicin och med direkta aktioner. Sedan några år fortsätter verksamheten även via nätet.

– På vilket sätt skulle det vara det farligt? säger hon och spänner ögonen i mig.

Aurora med besättning är tillbaka i Nederländerna. Vi befinner oss på kontoret i utkanten av Amsterdam. Jag har frågat henne om riskerna med att skicka abortmedicinen Misoprostol till kvinnor.

– Kvinnor dör inte av att göra abort, de dör av att föda barn, fortsätter hon.

Medicinsk abort är säkrare än paracetamol, viagra och pencillin. Det är de osäkra aborterna som skördar liv.

– Som att stoppa sticknålar i underlivet, kasta sig nerför trappor, låta någon sparka dig i magen eller att ta gift, säger hon.

Även bristen på information, som kommer av att man inte pratar om abort, ställer till problem.

– Vissa kvinnor vet inte ens om att det är lagligt, då hjälper vi dem till en klinik.

I väntrummet sitter Lo, ett par och två ensamma kvinnor. Inga pratar med varandra, inte ens de som är där tillsammans. Som om de skäms inför varandra, trots att alla är där av samma anledning.

Lo hade från början varit glad. Men relationen med pojkvännen hade tagit slut, han hade fått kalla fötter och ville inte längre ha barn. Hon kände inte heller känt något stöd från sin omgivning.

Hon har haft ont hela natten och hela morgonen. Nu är det som att kroppen har blivit bedövad av smärtan. Två dagar tidigare hade det påbörjats och nu ska hon avsluta aborten. Beslutet hade hon inte pratat med någon om, och hon visste inte innan inte hur ingreppet skulle gå till. Det är inget man pratar om.

Kontoret i Amsterdam fungerar som en webbaserad abortmottagning. Men det här är inget sjukhus, utan ett vanligt kontor.

– Med en medicinsk abort ska du bara behöva gå till din läkare och säga att du behöver det. Du ska inte behöva gå till ett sjukhus, säger Rebecca Gomperts.

Det är enligt henne tabut kring ämnet som gör att det omges med onödiga restriktioner.

Men finns det fortfarande ett tabu i Sverige?

– Klart att det finns, säger Pernilla Ouis, forskare i Hälsa och samhälle vid Malmö högskola.

Hon tar upp att alla som gör abort erbjuds samtal med en kurator.

– Jag säger inte att det är fel. Men det finns en ide om att man ska må psykiskt dåligt, vilket skapar förväntningar på att man också ska göra det.

För inte länge sedan åkte svenska kvinnor till Polen för att göra abort. Nu går resorna åt det andra hållet, då Polen har skärpt sina lagar.

– Kvinnofrågor är det första politiker offrar för att få ett brett stöd, säger hon.

I slutet av förra året röstades en resolution om sexuell hälsa och tillgång till säker abort ner i EU.

EU-minister Birgitta Ohlsson menar att abortmotståndet är mer organiserat nu än tidigare.

– Samtidigt får vi inte glömma det starka stöd som finns för kvinnans rätt till sin kropp. Till exempel massdemonstrationerna i Spanien, säger hon.

Kan abortmotståndet i Europa komma att påverka oss i Sverige?

– Alla debatter som förs internationellt kan ju självklart även påverka Sverige. Därför är det viktigt att feminister inte lutar sig tillbaka. I Europa ligger flera av våra största segrar tyvärr framför oss, säger Birgitta Ohlsson.

Det har gått ett år sedan Lo gick längs med allén på Kungsgatan till sjukhuset och satt i det tysta väntrummet. Hon önskar att diskussionen var öppnare än den är i dag.

– Fortfarande är det uppenbart något fult att göra, eftersom att du har gjort ett misstag, säger hon.

Det är som med sex, menar hon. Vi pratar väldigt mycket om det men samtidigt är det något heligt över det.

–  Vi borde lyfta ämnet på ett annat sätt och prata om det på nivåer som andra ingrepp. Inte bara se det som en problematik utan kanske som ett botemedel, säger hon.

Efter att Women on Waves lämnat Valencias hamn, lyftes abortfrågan i Spanien och abort avreglerades. Men nyligen lades ett lagförslag fram som skulle förbjuda abort.

– Jag ser inte att den underliggande mentaliteten ändras. Så länge kvinnor är offer mobiliserar alla kring det. Men när det verkligen handlar om att ge kvinnor makt, då ska det regleras, säger Rebecca Gomperts.

För henne handlar abortfrågan om social rättvisa.

– En lag som skapar mer skada än nytta är en dålig lag, säger Rebecca Gomperts.

 

(Publicerad i Faktum april 2014)