I väntan på undergången

bild (5)

Han har ved för tre år på sin tomt, ett förråd av konserver, medicin och 6000 liter rent vatten. Torbjörn ser ett allt otryggare samhälle och tecken på att vi lever i en högst osäker tid. När samhället kollapsar kommer tiden att vara kort. Är du förberedd?

Regnet ligger i luften när Torbjörn svänger in mellan den röda containern och bågformade hangaren med sin bil på tomten strax utanför Sjöbo.

Bak på bilen sitter ett nyinköpt underrede. Det är stommen till ett hus på hjul, om det skulle behövas kan det forslas iväg. Det kan till exempel sättas i skogen med solpaneler på taket, förklarar Torbjörn första gången jag pratar med honom. Det är han som bor här, containern och hangaren tillhör honom. Även stora vattentankar som som ska innehålla fiskar i ett självreglerande system, den stora tryckkokaren som kan laga 150 liter soppa och nu också underredet till det flyttbara huset, tillhör honom. Vi har väntat på honom i några minuter och tittat på allt som ligger uppradat på tomten. Fönster, stolar, vattentankar, restaurangutrustning.

Det är hans vän som ska ha huset när det är klart, de ska tillbringa hösten och vintern med att bygga det inne i hangaren.

Torbjörn står vid tryckkokaren längst inne i hangaren, om det skulle behövas kan han göra mat till många snabbt. Den kräver en minimal energiåtgång. Han har tidigare haft restauranger och arbetade som kock i lumpen.

Han ser till att saker blir gjorda. Ser han ett problem, har en lösning. Han har observerat samhället länge och säger att han har sett förändringen.

Det är riskfyllt att lägga för mycket i den ena vågskålen och tro att samhället alltid ska ta hand om oss. De senaste 20 årens samhällsförändringar har varit så stora att om de skett under tre år, skulle vi inte ha klarat av det, menar Torbjörn.

– Då skulle samhället ha kollapsat. Vi har fasat ut det sociala ansvaret.

Idag är det mer var man för sig själv. Men det finns signaler på att vi närmare oss en större omställning. Torbjörn ser tecken i tiden, som han kallar det. Stormen Gudrun kom 1998. Sedan bankkrisen 2008.

– Vi står inför något helt nytt. Ett paradigmskifte, säger han.

Då gäller det att vara förberedd.

En väg leder upp längs den branta höjden. Högst där uppe finns huset han byggt själv med mestadels återvunnet material. Intill ligger vedskjulet med ved som räcker i tre år. Till vardags fäller han träd och fräser stubbar och han har precis forslat hem ett nyfällt träd som väntar på att bli till ved.

– Folk fattar inte vilket värde de har, säger han om att de flesta bara vill få bort träden från tomten.

Bakom vedförrådet står tomma bikupor och en lekstuga ombyggd till ett hönshus. Just nu huseras inga djur, bina ska ersättas men han har inte bestämt sig om hönsen. Han vill inte behöva slakta några. Äggen däremot ger protein, precis som fiskarna vilka är tänkta att odlas i vattentankarna vid infarten. De ska bli så kallade aquaponics, fiskodling i ett slutet system som försörjer sig själv. Binas honung har bland annat läkande effekt.

Inne i huset finns ett förråd med mat, toapapper och annat som kan behövas i tider av nöd.

– Värme, vatten, kläder, böcker i elementär medicin, säger han och visar ett packe tjocka strumpor.

Han roterar matförrådet och när lådan med konserverade tomater är halvfull köper han nya och fyller på. På så sätt blir det inte för gammalt. Det är likadant med vattentankarna innehållandes 6000 liter rent vatten utanför huset.

I köket på andra våningen ligger travar av böcker. Från fakta (böcker inom medicin är bra att ha hemma) till de med ett andligt tema (att vara mentalt förberedd är ändå det viktigaste). Utanför köket är bygget av en vinterträdgård i full gång.

Men alla i hans närhet har inte samma förståelse för hans förberedelser.

– De ser vad jag håller på med och kanske skrattar de över att jag samlat på mig ved. Kanske har de har rätt, men vem bryr sig? I värsta fall har jag samlat på mig massor av ved i onödan, säger Torbjörn som tar andras oförståelse med ro. Men påpekar att de kan inte komma när det väl behövs och förvänta sig hjälp.

– Vi har ett ansvar inför andra, men först och främst inför oss själva, säger han.

Torbjörn tror på tankens kraft. Att förbereda sig på det värsta är inte det samma som att önska att det ska hända. Om vi inte lägger tankar på att det ska bli kaos finns det större chans att det ska bli bra.

Nere vid hangaren står det som ska komma att bli ett hus och väntar. Ett stadigt metallskelett som kan bära flera ton. Han är nöjd. Det är större än han trodde att det skulle vara.

– Med en vagn kan man vara en del av samhället men ändå ställa sig utanför, säger Torbjörn.

Jag tänker på mitt eget matförråd som oftast inte ens räcker månaden ut och ickeexisterande förråd av medicin och toapapper.

Om man inte har förberett sig alls då? Ja då är det riktigt illa, enligt Torbjörn.

– Tiden kommer att vara kort när det skiter sig.

Kanske finns det en strimma hopp ändå. För oss som inte har konserver och toapapper. Den enskilt viktigaste förberedelsen är den i ditt sinne, menar Torbjörn.

– Människan fungerar som bäst när hon har det som sämst. De som har det som svårast nu är de som kommer att klara kommande tider, lägger han till.

Regnmolnen har skingrats och i solljuset visar hösten sig från sin bästa sida när vi ska åka därifrån. De svåra tiderna känns långt borta.

– Titta nu efter vilka tecken ni kommer att se runt omkring er efter att ni har varit här, säger Torbjörn innan vi kliver in i bilen och kör därifrån.

Är du förberedd?

De 3 viktigaste sakerna enligt Torbjörn:

1. Meditation (mental förberedelse är det viktigaste).

3. En husvagn.

2. Bra böcker i självhushåll.

(Faktum, 2013)